EUPeace Networking Event

Oko 300 predstavnika sa devet partnerskih univerziteta razmijenilo je ideje o akademskom napredovanju na online događaju

Oko 300 predstavnika, nastavnika, istraživača i administrativnih radnika, sa devet univerziteta EUPeace alijanse, uz potporu Erasmus+ fondova u sklopu Inicijative evropskih univerziteta, susrelo se online 13. februara 2024. godine na prvom EUPeace Academic Networking događaju. Pored ostalih predstavnika UNSA, sastanku su prisustvovali i uposlenici CLJP.

Sastanak je sudionicima pružio priliku da nauče više o Alijansi, upoznaju EUPeace zajednicu, te ponudio priliku za razmjenu ideja s kolegama sa drugih univerziteta. “Ovo je temelj za daljnju saradnju”, istaknula je voditeljica Alijanse prof. dr. Evelyn Korn prilikom dobrodošlice na virtualnoj skupštini. Zamjenik predsjednika Univerziteta u Marburgu također je objasnio važnost EUPeace-a u evropskom obrazovnom okruženju: “Kako može izgledati mirniji svijet koji daje većem broju ljudi prilike za dobar život te osobni i kolektivni razvoj? Članovi naše Alijanse univerziteta žele pronaći odgovore na ova pitanja zajedno – među generacijama, zemljama i disciplinama, te ih učiniti učinkovitima za društvo dobro utemeljenom, interdisciplinarnom, umreženom analizom koja pokriva sva područja od razvoja novih tehnologija do njihove društvene implementacije, kao i sa zajedničkim studijskim i nastavnim programima”.

Profesor Thorsten Bonacker, izaslanik predsjednika za EUPeace u Marburgu, objasnio je dugoročne i transformativne ciljeve Alijanse. Uslijedilo je osobno predstavljanje članova Upravnog odbora Alijanse.

Zbog velikog broja sudionika, umrežavanje je bilo strukturirano unaprijed pomoću akademskog povezivanja, a moderirala ga je Susanne Ulrich, stručnjakinja za treniranje i vodstvo. Istraživači, nastavno osoblje i predstavnici uprava partnerskih univerziteta susreli su se za virtualnim grupnim stolovima na više od 140 intenzivnih peer-to-peer rasprava u malim koordiniranim grupama.

U finalnom krugu u virtualnoj dvorani sudionici su podijelili svoja iskustva iz rasprava i ideje za buduću saradnju. U svrhu daljnjeg razvoja i realizacije planova zajedničkog istraživanja i nastave, članice Alijanse mogu se prijaviti i za drugi krug financiranja EUPeace Fonda.

Sljedeći virtualni EUPeace Academic Networking Event planiran je za 8. oktobar 2024. godine.

EUPeace

Konzorcij od devet univerziteta geografski se proteže od Madrida u Španjolskoj (Comillas Universidad Pontificia) do Limogesa u Francuskoj (Université de Limoges), Giessena (Justus-Liebig Universität Giessen) i Marburga u Njemačkoj (Philipps-Universität Marburg), Pilsena u Češkoj ( Západočeská univerzita v Plzni), Rende u Italiji (Università della Calabria), Mostara (Sveučilište u Mostaru) i Sarajeva (Univerzitet u Sarajevu), Bosna i Hercegovina, i izvan granica evropskog kontinenta do Adane u južnoj Turskoj (Çukurova Üniversitesi), odražavajući kulturnu i političku raznolikost Europe. Univerziteti koji sudjeluju nalaze se u regijama s velikom raznolikošću i, u nekim slučajevima, nedavnom historijom sukoba. Ta raznolikost sa svojim izazovima predstavlja važnu tačku mreže: poštivanje različitosti i pluralizam kao srž evropskih vrijednosti.

EUPeace Alliance slijedi društveno-politički pristup koji oprema evropske građane sutrašnjice vještinama i znanjem koji će pridonijeti promociji mira, pravde i inkluzivnih društava u Evropi i svijetu. Univerziteti članice žele razviti inovativne formate poučavanja i učenja te zajedničke studijske programe koji uključuju sve discipline – od društvenih nauka do nauka o životu i inženjerstva – i uhvatiti se u koštac sa sadašnjim i budućim društvenim izazovima u zajedničkim istraživačkim i informativnim projektima.

Više informacija o EUPeaceu: www.eupeace.eu

Izvor: www.unsa.ba

Share:

More Posts

Edukacija policijskih službenica

21. maja 2024., u saradnji #TPO_fondacije, Udruženje Mreža policijskih službenica i Centra za ljudska prava Univerzitet u Sarajevu, u prostorijama SIPA-e održana je edukacija iz

Send Us A Message